Petražolėse yra daug įvairių maistinių medžiagų A, K, C, E, tiamino, riboflavino, niacino, vitamino B6, B12, pantoteno rūgšties, cholino, folatų, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, cinko ir vario. Petražolių lapeliuose yra angliavandenių, baltymų ir šiek tiek sveikųjų riebalų.
Kaulų ir sąnarių sveikatai
Petražolėse esantis vitaminaas K palaiko kaulų tankį, saugo nuo lūžių ir skilimų. Kartu su kitais petražolėse randamais kaulams naudingais elementais- kalciu, fosforu, vitaminu D ir magniu- poveikis dar sustiprėja. Šiam augalui taip pat priskiriamos sąnarių uždegimą malšinančios savybės: vitaminas C ir betakarotenas turi priešuždegiminį poveikį. Petražolės gali padėti palengvinti vieną iš artrito simtomų- pagerinti šlapimo rūgšties šalinimą.
Širdies sveikatai
Petražolėse esama folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų. Šis junginys, be kitų funkcijų organizme, atlieka ypatingą vaidmenį palaikant širdies ir kraujagyslių sveikatą. Folio rūgštis dalyvauja procese, kuriuo metu neutralizuojamos potencialiai pavojingos homocisteino molėkulės. Didelis homocisteino kiekis žaloja kraujagysles, o jo perteklius yra tiesiogiai siejamas su padidėjusia širdies insulto ar infarkto rizika, ypač žmonėms sergantiems aterosklerozei ar diabetine širdies liga. Todėl sergantiems šiomis ligomis rekomenduojama valgyti maisto produktus, turinčius folio rūgšties.
Petražolių auginimas
Petražolės mėgsta purią priemolio ir priesmolio dirvą. Pirmą kartą žemę rekomenduojama apdirbti rudenį, giliai sukasant ir pašalinant piktžolių šaknis. Geriausiai petražolės jaučiasi atvirose vietose. Sėjama į trijų centimetrų gylį rudenį sėklos turi būti sausos, o pavasarį sėjama balandžio pabaigoje. Dirva turėtų būti tokia, kad nesusidarytų kieta plutelė paviršuje. Pasėjus užpilama plonu durpių ar komposto sluoksniu. Ankstesnį derlių galima gauti , kai į dirvą sodinamos petražolės, paruoštos vazonuose ar dėžese.
Petražolių paruošimas
Petražolės nuimamos kai lapai pasiekia 15-20 cm. Ilgesniam saugojimui petražolių lapai ir šaknys džiovinamos, šaldomos, konservuojamos. Džiovinimui petražolės renkamos sausos. Jos nuplaunamos, nusausinamos ant popieriaus ar drobės, vėliau smulkiai supjaustomos ir padedamos gerai vedinamoje patalpoje. Išddžiuvusios sudedamos į stiklinius indus, laikoma tamsioje patalpoje.
Parašykite komentarą