Prasidėjus rudens ir žiemos sezonui, daugelis mūsų pasigenda šviežių prieskoninių daržovių bei žalumynų. Žinoma, šiandieną jų bet kuriuo metų laiku galima rasti bet kuriame prekybos centre ar turguje. Tačiau tikrai nieko nėra sveikiau ir gardžiau už pačių užsiaugintus. Šį kartą pakalbėkime apie krapus.
Kaip visą žiemą turėti šviežių krapų?
Krapai – visiškai nereiklus augalas. Juos labai paprasta auginti. Sėti juos reikia į dėžutes arba vazonėlius kartu su kitais augalais. Arba galima ir atskirai. Krapų sėklas sėkite į purią, drėgnoką dirvą, užberkite lengvu plonu žemių sluoksniu. Kad greičiau sudygtų, sėklas galima porą dienų pamirkyti kambario temperatūros vandenyje.
Pirmieji daigai pasirodo jau po 2 savaičių, o po mėnesio – gausiai suveši lapai. Krapams reikia daug tiesioginės saulės šviesos. Dėl šios priežasties, vazonėlius arba dėžutes su krapais rekomenduojama laikyti ten, kur būna daugiau ryškios šviesos. Šis prieskonis geriausiai auga esant apie 16-18 laipsnių temperatūrai.
Skinti krapus geriausia kuomet augalas jau tvirtas. Tačiau reikia stengtis nenuskinti visų lapų.
Kad krapai nepradėtų žydėti, jiems turi nepritrūkti drėgmės.
Specialistai pataria ant palangės auginti kompaktiškus, žalumyninius krūminius, skirtus lapų auginimui krapus. Šiai dienai išvesta naujų krūminių krapų veislių, kurias galima sėti tik vieną kartą, nes jie neturi polinkio greitai žydėti, o per visą žiemą galima skinti tik šoninius lapus. Ypač tam tinka veislė „Sari“. Šios veislės augalai gerai auga esant silpnesniam apšvietimui žiemą. Taip pat galima sėti „Mammoth“ veislės krapus.
Taigi, bulvių mėgėjai, kuriems krapai yra nepakeičiamas prieskonis, net ir žiemą gali mėgautis šviežiu jų aromatu bei skoniu. Auginkite krapus ant palangės ir tikrai nepajusite vitaminų ir mineralinių medžiagų stygiaus.
Parašykite komentarą